Hur kan vi hjälpa dig?

Vad är hårt vatten och hur mäter du det?

Hårt vatten innehåller ofta högre koncentrationer av mineraler, framför allt kalcium och magnesium. Dessa mineraler tenderar i sin tur att lösas upp när grundvattnet rinner genom bergarter med hög kalkhalt.

Inom Sveriges gränser varierar hårdheten på vattnet beroende på var man bor. Generellt sett är risken högre för hårdare vatten i områden med mycket kalksten. Å andra sidan har områden med en högre andel granit ett betydligt mjukare vatten.

Varför spelar vattenhårdhet roll?

Det hårda vattnet påverkar både hushållet och ditt personliga välbefinnande. Till exempel kan tvål och schampo löddra sämre. Likaså kan vattnet ta längre tid att värma upp på grund av kalkbeläggningar i varmvattenberedaren.

När det kommer till ditt välbefinnande är det framför allt huden och håret som drabbas. För den förstnämnda kan det uppstå irritationer och rodnader. Samtidigt kan håret upplevas som aningen frissigt efter en varm dusch.

Hur mäts vattenhårdhet?

Hårdheten i vattnet anges i tyska hårdhetsgrader (°dH) eller milligram per liter (mg/l). När det kommer till länder utanför Europa, till exempel Nordamerika, är det vanligt att använda sig av PPM (parts per million).

Själva mätningen kan genomföras på flera olika sätt. Vilken du väljer beror främst på dina behov. Skulle du misstänka att vattnet är hårt kan du använda dig av en testkit för hemmabruk. Är du ute efter mer noggranna resultat behöver du investera i betydligt dyrare metoder.

Klassningen av vattnets hårdhet

För att klassificera vattnets hårdhet använder man som bekant tyska hårdhetsgrader (°dH), alternativt milligram per liter (mg/l). Denna klassning används för att avgöra hur pass hårt eller mjukt vattnet är.

Tabellen nedan redogör övergripande för den generella klassificeringen av vattnets hårdhet. Information som återges kan användas som referenspunkt i samband med testning av ditt kran- eller brunnsvatten.

Hårdhetsnivå °dH (tyska grader) mg/l CaCO3
Mycket mjukt 0-4 0-70
Mjukt 5-8 71-140
Medelhårt 9-14 141-250
Hårt 15-20 251-370
Mycket hårt 21+ 371+

Metoder för att testa vattenhårdhet

När det kommer till valet av testmetod avgörs det hela av dina behov. För privata hushåll med egen brunn är teststicka och droptest de vanligaste metoderna.

Teststickor

Det enklaste och billigaste sättet att mäta hårdheten i vattnet. Doppa bara teststickan i vattnet och vänta på att färgen ändrar ton. Därefter jämför du resultatet med en färgskala.

Droptest

Denna typ av test är mer tillförlitlig än teststickor. Droptestet har en kemisk indikator som tillsätts droppvis i vattenprovet och ger en mer exakt avläsning.

Digitala mätare

En digital mätare mäter hårdheten genom att ange ett värde i mg/l eller PPM. Den digitala avläsningen är enkel och ger en högre precision än teststickor.

Laboratorieanalys

Det mest exakta sättet att mäta vattenhårdhet. Genom att använda avancerade tekniker kan laboratorier mäta hårdheten i vatten med en noggrannhet på ±0,1 dH.

Lösningar för hårt vatten

Har du för närvarande en förhöjd vattenhårdhet är det viktigt att vidta konkreta lösningar för att bli av med problemet. Nedan följer tre typer av filter som hjälper dig att motverka framtida kalkproblem.

  • Avhärdningsfilter (jonbytare): Byter ut kalcium- och magnesiumjoner mot natriumjoner och kan sänka hårdheten från 20 °dH till under 5 °dH.
  • Omvänd osmos (RO-filter): Filtrerar bort mineraler genom ett finmaskigt membran, men producerar en del spillvatten.
  • Polyfosfatfilter: Förhindrar kalkavlagringar i rör och apparater, men avlägsnar inte hårdheten.

Obs: Testa alltid vattnet innan du beställer hem ett filter, helst via ett ackrediterat laboratorium.