Hur kan vi hjälpa dig?

Hur kalkavlagringar bildas och hur du kan förhindra dem

Höga halter av kalk kan resultera i ett hårt vatten. Flera regioner i Sverige har problem med höga nivåer av kalk, något som kan orsaka en rad diffusa problem som sällan har en logisk förklaring.

Till exempel upplever många svenskar problem med irriterad hud och frissigt hår. Samtidigt minskar även effektiviteten och livslängden på hushållsapparater. Kalkavlagringar kan dessutom försämra värmeöverföringen och blockera rör, vilket kan leda till dyra reparationer.

Varför bildas kalkavlagringar?

Kalkavlagringar uppstår oftast när vatten med hög mineralhalt, främst kalcium och magnesium, avdunstar och lämnar rester på ytor. Ju högre mineralhalt, desto mer avlagringar bildas.

Hårt vatten förekommer naturligt i vissa delar av Sverige, särskilt i regioner med kalkhaltig berggrund. När grundvattnet rinner genom dessa bergarter löser det upp mineraler, vilket i sin tur ökar vattnets hårdhet.

Vatten med en hårdhet som överstiger 10 °dH leder ofta till synliga kalkavlagringar. Vid temperaturer på 55 °C och högre ökar kalkutfällningar, vilket till exempel minskar effekten hos varmvattenberedare.

Vilka problem orsakar kalkavlagringar?

Kalkavlagringar kan leda till högre energikostnader och minskad effektivitet i hushållet. Enligt Livsmedelsverket kan ett lager på endast 1 mm öka energiförbrukningen i en vattenberedare med upp till 10%.

Samtidigt kan kalkavlagringar täppa igen rörledningar, minska livslängden på vitvaror och orsaka skador på sanitetsporslin. Hushåll med hårt vatten har även ofta problem med igenkalkade kranar och duschhuvuden.

Så här kan du mäta vattnets hårdhet

För att undvika gissningar kring vattnets hårdhet kan du använda olika testmetoder. Vilken metod du väljer beror på dina behov.

  • Teststickor: Doppa en teststicka i vattnet och jämför färgen med en skala.
  • Droptest: Tillsätt kemiska droppar och räkna hur många som krävs för önskad mätning.
  • Elektronisk mätare: Använd en TDS-mätare för att kontrollera mineralhalten i vattnet.
  • Labbanalys: Skicka ett vattenprov till ett laboratorium för exakt mätning av hårdheten.
  • Tvåltest: Blanda vattnet med tvål. Om det löddrar dåligt beror det sannolikt på hårt vatten.

Hårdheten på vattnet i Sverige

Beroende på var i Sverige du bor kan du exponeras mer eller mindre för hårt vatten. Tabellen nedan redogör för några av de regioner i Sverige där vattnet är som mjukast, respektive hårdast:

Hårdhetsgrad °dH (tyska grader) Område i Sverige
Mjukt 0-4 Norrland, Västsverige
Medelhårt 5-9 Stockholm, Göteborg
Hårt 10-15 Skåne, Öland
Mycket hårt 16+ Gotland, vissa områden i Småland

Så undviker du kalkavlagringar

Du kan minska kalkavlagringar i dricksvattnet genom att använda ett avhärdningsfilter i kombination med regelbundet underhåll och rätt temperatur i varmvattnet.

1. Använda ett avhärdningsfilter

En vattenavhärdare fungerar genom att byta ut kalcium- och magnesiumjoner mot natriumjoner via en process som kallas jonbytning.

Vattnet transporteras genom en behållare fylld med små plastpärlor belagda med natriumjoner, vilket förhindrar bildandet av kalk.

2. Regelbundet underhåll av hushållsapparater

Genom att regelbundet avkalka diskmaskin, kaffe- och vattenkokare kan du förlänga livslängden på dina hushållsapparater med upp till 30%.

Enligt studier från Livsmedelsverket kan en 1 mm tjock kalkavlagring öka energiförbrukningen med 10%. Om du saknar ett avhärdningsfilter blir avkalkning ännu viktigare.

3. Sänka vattentemperaturen

Ju varmare vattnet är, desto mer kalkutfällning sker. Vatten som värms upp till 60 °C eller högre ökar kraftigt risken för kalkbildning.

Genom att sänka temperaturen till 50-55 °C kan du minska kalkavlagringar med upp till 50%. Detta sänker även energiförbrukningen och skyddar rör och hushållsapparater.

4. Använda specialfilter

Avancerade filter, såsom polyfosfatfilter, kan minska uppbyggnaden av mineraler genom att binda kalkpartiklar i vattnet. Dessa filter kan reducera kalkbildning med upp till 70%.

Detta gör dem till ett kostnadseffektivt alternativ för att undvika irriterad hud, frissigt hår, skador på rör och vitvaror. Det finns även kalkfilter för vattenkranar och duschmunstycken.

Avslutande ord

Höga halter av kalk i vattnet kan påverka både din hälsa och ditt hem genom att orsaka hudirritation, frissigt hår och skador på vattenledningar och hushållsapparater.

För att säkerställa vatten av hög kvalitet bör du regelbundet mäta vattnets hårdhet. Om du har en egen brunn är det ännu viktigare att hålla koll på detta.

Genom att installera ett avhärdningsfilter och vid behov komplettera med andra reningsmetoder kan du effektivt minska kalkbildning och skydda ditt hem.