Friheten som kommer med egen brunn är något som alltmer svenskar blir medvetna om. Dels slipper du finansiera det kommunala vattnet, dels kan du förbruka den mängd vatten som du faktiskt behöver utan att riskera höga räkningar.
Men med friheten kommer även ett betydligt större personligt ansvar. Brunnsvattnet kan nämligen vara förorenat med järn, mangan, radon, bakterier, med flera. Genom att installera rätt typ av vattenfilter kan du bli av med dessa problem - en gång för alla!
Hur påverkas brunnsvattnet av föroreningar?
Brunnsvattnet kan komma att påverkas olika beroende på omgivning, markförhållanden och årstider. Det är aldrig en bra idé att blunda för dessa problem eftersom de sällan försvinner på egen hand.
För att du enklare ska förstå vidden av det hela kommer några av de vanligaste problem som du kan råka ut för när du väljer att förlita dig på dricksvatten från en egen brunn!
Problem och effekter på vattnet:
Höga järnhalter -Vanligt med missfärgat vatten, metallisk smak, fläckar i diskhon.
Mangan - Svartbruna avlagringar, påverkar både smak och lukt.
Bakterier och virus - Betydande risk att drabbas av magsjuka och andra hälsoproblem.
Radon - Kan öka risken för lungcancer vid långvarig exponering.
Hårt vatten - Kalkavlagringar i rör och hushållsapparater är vanligt förekommande.
Svavelväte - Orsakar dålig lukt, som i mån och tycke upplevs som ruttna ägg.
Typer av vattenfilter och användningsområde
Beroende på typen av föroreningar som du har i din brunn kan du behöva kombinera flera olika filter. För att hjälpa dig på traven har vi tagit oss friheten att lista några av de vanligaste alternativ som finns på marknaden, respektive deras användningsområde.
1. Järn- och manganfilter
Är vattnet missfärgat eller har du upptäckt bruna avlagringar i diskhon? Då har du sannolikt förhöjda halter av järn och mangan. Genom att installera ett järn- och/eller manganfilter kan du bli av med dessa ämnen, samtidigt som du förbättrar vattnets smak och lukt.
Se vårt utbud av Järn & Manganfilter >
2. UV-filter: Ideal för bakterier och virus
Har du upptäck bakterier i vattnet kan ett UV-filter ta kål på det mesta. Det hela bygger på att oskadliggöra bakterierna genom att exponera dem för ultraviolett ljus. Även om bakterierna blir kvar i vattnet har UV-filtret oskadliggjort deras förmåga att orsaka skada.
Se vårt utbud av UV- & -Bakteriefilter >
Avhärdningsfilter: För hårt vatten
Om du istället har för mycket kalk i vattnet kan ett avhärdningsfilter vara lösningen. Den har nämligen visat sig vara särskilt effektiv mot hårt vatten. Samtidigt kommer du även att slippa kalkavlagringar i duschen, hushållsapparater och rörledningar.
Se vårt utbud av Avhärdningsfilter >
Aktivt kolfilter: Bättre smak och lukt
Skulle du börja uppleva en obehaglig lukt i vattnet, som till exempel ruttna ägg eller att vattnet smakar konstigt, kan ett aktivt kolfilter vara lösningen. Denna typ av filter är särskilt effektivt för att avlägsna organiska ämnen och vissa kemikalier.
Radonfilter: Minska risken för allvarliga sjukdomar
Grundämnet är ett återkommande problem i brunnsvattnet runt om i hela Sverige. Genom att investera i ett radonfilter minskar risken för att exponeras och andas in den farliga gasen. Det ska även tilläggas att radon sällan är farlig att dricka i måttliga mängder.
Se vårt utbud av Radonfilter >
Hur testar du ditt brunnsvatten?
Om du har en egen brunn är det jätteviktigt att testa vattnet regelbundet. Enligt rekommendation från Livsmedelsverket bör du göra en analys minst vart tredje år. För att upptäcka föroreningar är tumregeln dock att testa vattnet varje år.
Steg för att testa brunnsvattnet
-
Beställ en vattenanalys
-
Följ instruktionerna och samla in vattenprover från din kran.
-
Skicka därefter vattenproverna till laboratoriet för analys.
-
Ta del av resultatet och rekommendationer på vad du bör göra härnäst. Kontakta oss så hjälper vi dig!
-
Vid avvikelse, beställ hem ett filter som avlägsnar föroreningarna.
Skulle du misstänka akuta problem, till exempel att du eller någon annan i hushållet blir sjuk, är det viktigt att testa vattnet omgående för att skydda övriga.
Konsten att välja rätt vattenfilter
För att kunna välja rätt från början är det viktigt att skicka in brunnsvattnet för analys. När du har testresultatet är det dags att välja ett filter. Många upplever det hela som överväldigande och påfrestande, något som vi hoppas ska bli lättare genom att följa stegen nedan.
1. Identifiera problemet
Genomför först en vattenanalys för att få reda på exakt vilka föroreningar som behöver filtreras bort.
2. Välj ett filter som löser ditt problem
Har du till exempel bakterier i din brunn är ett UV-filter rätt val. Luktar vattnet illa å andra sidan kan ett aktivt kolfilter göra susen.
3. Ta hänsyn till vattenförbrukningen
Hushåll med flera inneboenden kräver ofta ett filter med hög kapacitet för att kunna bibehålla jämn vattenkvalitet.
4. Säkerställ att filtret är enkelt att underhålla
Vissa typer av filter kräver regelbunden rengöring och byte av patroner. Välj därför en lösning som du känner dig bekväm med.
Avslutande ord
Den stora frihetskänslan med egen brunn kommer även med ett stort ansvar. Det är nämligen vanligt att brunnsvatten innehåller föroreningar som järn, mangan, radon och bakterier. Var och en av dessa kan påverka din hälsa och komfort.
Genom att regelbundet testa vattnets renhet i kombination med ett vattenfilter slipper du oroa dig över. Kom ihåg att enda sättet att vara helt säker på vilka föroreningar du har i din brunn är att skicka in ett vattenprov till en ackrediterad labb.
Kan brunnsvattnet innehålla spår av PFAS kemikalier?
Tyvärr kan även brunnsvatten innehålla PFAS. Detta gäller särskilt om du bor i närheten av industrier. För att slippa äventyra din hälsa är ett aktivt kolfilter eller omvänd osmos användas för att avlägsna de hälsofarliga kemikalierna.
Finns det några skillnader mellan borrade kontra nedgrävda brunnar när det gäller vattenkvalitet?
Gräva brunnar får sitt vatten från ytligt grundvatten. Därför är det mer benägna att innehålla föroreningar från regn och jordbruk. Borrade brunnar får sitt vatten från djupare lager och innehåller ofta mindre bakterier, dock till priset av högre andel järn, mangan och radon.
Vad kan jag göra om mitt brunnsvatten blir grumligt efter kraftiga regnskurar?
Om vattnet blir missfärgat kan det vara ett tecken på att ytvattnet tränger ned i brunnen. För att slippa problemet, kontrollera brunnens tätning och gör en vattenanalys. Ett partikel- och UV-filter kan skydda dig mot bakterier och partiklar som kommer med regnvattnet.