Till skillnad från många andra länder i Europa är vi i Sverige bortskämda med bra dricksvatten. Det förekommer tyvärr en del lokala skillnader vilka kan komma att påverka kvaliteten på dricksvattnet.
För kommunalt vatten är det sällan ett problem eftersom reningsprocessen är noga övervakad med regelbundna stickkontroller. Problemet med lokala föroreningar härleds främst till privata brunnar, där du som privatperson bär huvudansvaret för vattnets kvalitet.
Vanliga källor till lokala föroreningar
Beroende på var i landet du bor kan det finnas en eller flera orsaker till att dricksvattnet blivit förorenat. Nedan diskuterar vi några av de vanligaste som du behöver vara uppmärksam på:
-
Industriella utsläpp: Ämnen som PFAS och tungmetaller kan hamna i vattendrag och i sinom tid förorena brunnsvattnet. Dessa har upptäckts extra mycket i flera områden i Sverige, ofta nära flygplatser, brandövningsplatser och industrier.
-
Jordbruk: Om du bor i närheten av jordbruk kan bekämpningsmedel och gödsel påverka grundvattnet och med tiden förorena ditt brunnsvatten. Nitrat är en vanlig förorening från gödsel, särskilt i södra Sverige.
-
Gamla ledningssystem: Om du bor i ett hushåll med ledningssystem vilka sett sina bästa dagar kan både koppar och bly läcka in i dricksvattnet.
-
Naturliga föroreningar: Höga halter av mangan, järn eller radon kan förekomma från områden med uranrik berggrund, något som gäller särskilt för bergborrade brunnar. Radon finns vanligtvis i delar av Norrland (särskilt Västerbotten och Norrbotten) och i vissa områden i Småland. Granithaltiga områden i Stockholms skärgård och andra kustnära områden kan också ha högre radonhalter.
-
Väderlag: Regelbundna skyfall med återkommande översvämningar medför en högre risk för att föroreningar sprider sig till grundvattnet och slutligen hamnar i din brunn.
Hur vet du om ditt vatten är förorenat?
Det är inte alltid enkelt att reda ut huruvida dricksvattnet blivit förorenat. Beroende på var i landet du bor kan du komma att exponeras för ett eller flera av faktorer vilka anges i tabellen nedan:
Faktor |
Möjlig påverkan |
Orsak |
Färgat vatten |
Järn eller mangan |
Naturligt förekommande |
Dålig lukt |
Svavelväte, bakterier |
Organiskt material |
Metallisk smak |
Koppar eller bly |
Gamla rör |
Magproblem |
Bakterier, parasiter |
Förorenat vatten från källor |
Vad kan du göra om ditt vatten är förorenat?
Skulle en vattenanalys påvisa att dricksvattnet blivit förorenat kan du vidta flera åtgärder:
För kommunalt vatten
-
Kontakta din kommun: Uppmärksamma de styrande på ditt problem och be om att få problemen åtgärdade. Kom ihåg att kommunen har det huvudsakliga ansvaret för att åtgärda eventuella föroreningar.
-
Byt ut gamla rör: Råkar du bo i ett äldre hus är det hög tid att se om dina rörledningar. Det är nämligen inte ovanligt att föråldrade rör släpper ifrån sig metaller vilka blandas med dricksvattnet.
-
Använd vattenfilter: Ett filter av hög kvalitet kan eliminera många föroreningar. Är du osäker på vilken du ska beställa så står vi på Onlinefilter redo att hjälpa till. Tveka inte att kontakta oss redan idag!
För egen brunn
-
Testa vattnet regelbundet: Det är viktigt att regelbundet skicka in vattenprover för analys till en ackrediterad labb. Enligt Livsmedelsverket är det rekommenderat att testa brunnsvattnet vart tredje år.
-
Se över omgivningen: Om du ägnar dig åt jordbruk är det viktigt att undvika bekämpningsmedel i närheten av brunnen. Detta eftersom bekämpningsmedel kan hamna i grundvattnet och slutligen i din brunn.
-
Installera ett reningssystem: Det är mer regel än undantag att ha ett reningssystem installerat för egen brunn. Vilken typ av system som du ska investera i beror främst på typer av föroreningar och din budget.
Sammanfattning
Lokala föroreningar kan komma att förorena dricksvattnet mer än vanligt. Har du kommunalt vatten är det i första hand din kommun som du ska vända dig till. För privata brunnar behöver du analysera vattnet via ett ackrediterat labb.
Även om du kan upptäcka vissa föroreningar med blotta ögat, smaken och lukten är det sällan lika effektivt som att skicka in ett vattenprov för analys. Kom ihåg att rent och friskt vatten är avgörande för din hälsa!
Vanliga frågor
Är det möjligt att koka bort föroreningar i dricksvattnet?
När du kokar vatten kan du ta kål på bakterier och parasiter. Dock kommer du inte att bli av med kemiska föroreningar som till exempel tungmetaller eller PFAS. För att slippa gissa om vattnet är förorenat rekommenderar vi dig att skicka in ett vattenprov för analys.
Förekommer det regionala skillnader i vattenkvaliteten inom Sverige?
Ja, kvaliteten på dricksvattnet varier beroende på geologiska och lokala föroreningar. För vissa områden kan grundvattnet innehålla höga halter av både järn och radon. För andra regioner kan rester från jordbruk och industrier utgöra ett problem.
Hur minskar jag den egna påverkan på vattenkvaliteten?
Som privatperson kan du minska din påverkan genom att låta bli att hälla ut kemikalier eller mediciner i avloppet. Vidare kan du även minska användningen av bekämpningsmedel och gödsel i trädgården, särskilt i närheten av din brunn.
Vad händer om min kommun har problem med vattenförsörjningen?
Skulle kommunen upptäcka problem i det kommunala vattennätet kommer de ansvariga oftast att skicka ut en varning via en eller flera kanaler. Vid allvarliga föroreningar kan din kommun komma att införa rekommendationer som att koka vattnet eller erbjuda alternativa vattenkällor.